Kış Aylarında Cildinizi İhmal Etmeyin
Kışın soğuk havalarından cildinizin etkilenmemesi imkansız. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte cilt rahatsızlıklarının görülme sıklığı da artıyor. Soğukların cildinizi etkilediği bu dönemde cildinize tepeden tırnağa özel bir bakım yapmakta fayda var.Dermatoloji Uzmanı Dr.Memduh Altaç konu hakkında bizlere bilgi verdi…
En hassas bariyer cildimiz midir?
Evet . Dış etkenlere karşı en hassas bariyer cildimizdir. Deri insanın en büyük organıdır. Her gün milyonlarca mikropla birebir temasta olan bu organımız dıştan vücuda girebilecek mikroplara karşı bir set oluşturur. Derinin bir çizik veya berelenmesi halinde bölgesel enfeksiyonları yaşayabiliriz. Deri aşırı sıcaktan korunmak için porları açarak vücut ısısının düşmesine, aşırı soğukta da porları büzerek vücut ısısının kaybına engel olur.
Mevsim geçişleri cildimizi yıpratır mı ?
Mevsim geçişleri tabi ki cildimizi yıpratır. Aşırı sıcak, güneş, rüzgar, kar korunmasız ciltte ciddi yanıklara, lekelenmelere, derinin kırışmasına neden olur.
Kalınlaşan cilde peeling gerekli mi ?
Kalınlaşan cilde peeling tamamen kişinin isteğine bağlı olarak da yapılır. İşlemi kişinin durumuna göre yüzeysel veya derin peeling şeklinde yapılır. Yüzeysel peeling birtakım kimyasallarla yapılan peeling olup yardımcı eleman olarak granüllü sabunlar tercih edilebilir. Nasmed sabun bunlar içinde uygun olan ve içeriği itibariyle kullanılabilir. İçerdiği kükürt ve zeytinyağı sayesinde cilt hastalıklarının tedavisinde tercih edilebilir.
Genç bir cilt için neler yapabiliriz?
- Güneşten korunmak,
- Aşırı soğuktan korunmak
- Sigara içmemek
- Su tüketimine özen göstermek
- Uyku düzenine özen göstermek
- Beslenmeye özen göstermek. Meyve, sebze tüketimini arttırmak.
Anne adayları ciltlerini nasıl korurlar?
Anne adaylarının iki büyük sorunundan biri chloasma dediğimiz halk arasında gebelik maskesi veya lekesi diğeri de kilo alımına karşı derinin verjetür dediğimiz yırtılmasıdır.Her ikisi içinde bir dermatoloğun önersine dikkat edilirse sorunları ortaya çıkmaz.
Boynumuz ve ellerimiz için nasıl bir bakım uygulamalıyız?
Boynunuz için belli bir yaştan sonra nemlendirici kremlerden yararlanılabilir. Bu arada güneş ve sigarayı da göz ardı etmemeliyiz. Ellerimiz için mümkünse katı sabun kullanmak deterjan, yakıcı, kurutucu maddelerden uzak durmak. Güneşe karşı gerekli tedbirleri almak.
Tırnaklarımızın kırılmasını nasıl önleriz?
Tırnakların en büyük düşmanı deterjan olup korunmakta yarar vardır. Bazı sistematik hastalığı olanlar için çinko takviyesi yararlı olur.
Kuruyan saçlar için neler yapabiliriz?
Kuruyan saçlar için mümkünse kremli şampuanlar önerilir. Yıkarken çok sıcak sudan kaçınılması önerilebilir. Saçı kuruturken fön makinesinde ve sık sık fön çekilmesinden kaçınmak uygun olur.
Saçlarımız için hangi vitaminleri almamız gerekli?
Saçlarımız için sağlıklı bir kişinin herhangi vitamin gereksinimi yoktur. Dengeli beslenen bir kişinin ilave vitamin ihtiyacı doğal gıdalardan alınmaktadır. Ancak tek taraflı beslenme alışkanlığı olanlarla vücutta yıkıma neden olan sistematik hastalığı olanlara vitamin takviyesi gerekebilir. Saç için gerek görüldüğünde Biotin takviyesi yararlı olur.
Dermatoloji Uzmanı Dr.Memduh Altaç
Biz kadınız-Kadın sitesi [Sağlık-Prof. Dr. Kemal Arıkan-Dr.Sinan Tanyolaç ]